Dubravka Bosnić: Medicina holizam i mehanicizam

Tehnički napredak i razvoj medicine temeljene na dokazima doveli su do sve veće fragmentacije struka unutar (interne) medicine te eksponencijalnog razvoja dijagnostičkih kriterija i dijagnostičko-terapijskih algoritama. Usprkos činjenici da takav razvoj može pridonijeti poboljšanju nekih relevantnih ishoda, medicinska praksa je i dalje prožeta problemom procjepa između pristupa problemu (bolesti) i pristupa bolesniku. Medicinu osnovanu na dokazima treba promatrati u kontekstu jačine postojećih dokaza i, što je još važnije, svih onih kliničkih scenarija za koje formalni dokazi ne postoje, ali je liječenje potrebno. Kliničko rasuđivanje i dalje ostaje nezamjenjivi alat u kliničkom radu, uz tri osnovne pretpostavke: kontinuirano učenje, konzultaciju s kolegama i povratnu informaciju.

Dubravka Bosnić rođena je 1954. godine u Zagrebu, gdje je diplomirala na Medicinskom fakultetu. Već 40 godina radi na KBC Rebro kao internist i klinički imunolog, a prvih 15 godina radila je na intezivnoj skrbi. Raduje je čitanje, planinarenje i skitanje.

Skeptici u pubu (ili kraće, “Skeptici”) druženje je znanstvenika, skeptika, humanista, sekularista i svih drugih ljudi koji vole znanost i cijene kritičko razmišljanje. Ova druženja daju nam priliku da raspravljamo o raznim temama i izmjenjujemo ideje u opuštenom okruženju. Cilj je da se kroz zabavu promiče (znanstveni) skepticizam, znanstveni pristup i racionalnost. Događaj je međunarodnog karaktera, i izvorno je osmišljen 1999. u UK (http://en.wikipedia.org/wiki/Skeptics…). Više o Društvu za promociju znanosti i kritičkog mišljenja: http://www.pzkm.org/ Predavač: Dubravka Bosnić

Voditelj projekta: Ivan Kraljević, Ivana Rogić Relac

Snimanje/montaža: Boro Rakamarić

Predavanje održano u klubu Sax!, Zagreb, 16. studenog 2018.