Debata: Zašto nastaju ekonomske krize i kako izaći iz njih?

Debata održana na Skepticima u pubu 6. ožujka 2015. godine u klubu Sax! u Zagrebu

Kako izaći iz krize?

Što su točno strukturne reforme (o kojima svi pričaju ali nitko ne kaže ništa konkretno)? Je li naš državni aparat prevelik (i što bi u njemu trebalo promijeniti)? Koliko je problematično da naš vanjski dug raste (i koja je razlika između vanjskog i unutarnjeg duga)? Zašto ljudi ne štede u kunama te zašto ne možemo lako prebaciti kredite s valutnom klauzulom u kredite u kunama? Je li veći problem deflacija ili (hiper)inflacija (te koja je razlika između tiskanja dodatnog novca i “kvantitativnog olakšanja”)? Je li uloga sindikata u društvu pozitivna ili negativna? (Treba li znanost sindikalno organiziranje?) Kako i zašto u krizi financirati znanstvena istraživanja (ili kulturu, školovanje, zdravstvo… i druge segmente na udaru rezanja)? Koje bi konkretne mjere (recimo tri najvažnije) trebalo poduzeti što prije da bi se situacija bitno popravila u doglednoj budućnosti?

Kako nastaju krize?

Što se zapravo događa u Grčkoj, koje su sličnosti i razlike s našom situacijom (te kako se našla u toj poziciji i kako može izaći iz nje)? Znamo li zašto uopće nastaju ekonomske krize i jesmo li naučili nešto iz ove zadnje? Bi li kriza bila izbjegnuta da je tržište bilo jače deregulirano (slobodnije)? Možemo li dobiti slobodnije tržište time da smanjujemo uplitanje države (odnosno znači li automatski da je to slobodnije tržište što je “manja/slabija” država)?

Koliko nam ekonomija (u znanstvenom smislu) može pomoći?

VIŠE O PREDAVAČIMA

Vedrana Pribičević predaje ekonomiju i bihevioralnu ekonomiju na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa. U svom znanstvenom radu istražuje predstečajne nagodbe te vezu ekonomskog rasta i veličine državnog aparata. Popularizatorica je ekonomije, ekonomska skeptikinja i kolumnistica časopisa Banka.

Zvonimir Šikić predaje matematiku Fakultetu strojarstva i brodogradnje, a matematiku politike i primjenjenu logiku na doktorskom studiju matematike Sveučilišta u Zagrebu. Predsjednik je Hrvatskog logičkog udruženja, a bio je predsjednik Hrvatskog matematičkog društva te dogogodišnji predsjednik Sindikata znanosti. Dugogodišnji je popularizator matematike, a njegovi popularni tekstove o teoriji igara, politici i ekonomiji mogu se pronaći na njegovom blogu.

Naslov: Zašto nastaju ekonomske krize i kako izaći iz njih?
mag. oec. Vedrana Pribičević
prof. dr. sc. Zvonimir Šikić
Moderator: Saša Ceci
Kamera i montaža: Natalija Sokol-Kvesić