Godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti Marku Košičeku i Saši Ceciju

Odbor za dodjelu državnih nagrada za znanost, pod presjedanjem predsjednika toga Odbora i predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke, donio je u ponedjeljak odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2014. godinu trideset jednom znanstveniku.
Državne nagrade za znanost najviša su priznanja koja Hrvatski sabor dodjeljuje za znanstvena dostignuća u jednoj godini. Dodjeljuju se na temelju odredbi Zakona o hrvatskim državnim nagradama za znanost.

“III. Godišnjom nagradom za popularizaciju i promidžbu znanosti nagrađuju se:
1. Dr. sc. Marko Košiček, Institut Ruđer Bošković u Zagrebu i dr. sc. Saša Ceci, znanstveni suradnik, Institut Ruđer Bošković u Zagrebu, nagrađuju se za iznimne uspjehe u popularizaciji područja prirodnih znanosti, posebice za organizaciju i vođenje TV-emisija „Treći element“ na Hrvatskoj radioteleviziji. Koncept tih emisija osmislili su sami i to kao konstruktivni odgovor na prisutne mnogobrojne pseudoznanstvene sadržaje. Posebno je važno inzistiranje na stručnoj obradi tema za zainteresiranu laičku publiku te pionirska uloga u učinkovitom načinu za uključivanje velikog broja (do sada više od 200) hrvatskih znanstvenika u popularizaciju i otklanjanje zabluda o znanosti.”

http://www.sabor.hr/Default.aspx

Drzavne nagrade za znanost za 2014