Nova sezona Skeptika u pubu počinje 16. 10. u klubu Sax!

1) Možemo li električnim automobilima zamijeniti one s unutrašnjim izgaranjem? – Saša Cvetojević
Teme kojima će se predavanje baviti su: domet el. automobila kao glavni faktor ograničenja uporabe, cijena baterija i očekivane performanse u budućnosti, prednosti el. motora odnosu na ICE, osvrt na primjedbe da električni automobili “voze na ugljen”, razvoj mreže punionica strujom u RH, te novi poslovni modeli i poslovne prilike koje proizlaze iz promjene cijelog koncepta transporta.

2) Kurikularna reforma – nužnost, prilika ili još jedan neuspio pokušaj – Boris Jokić
U predavanju će voditelj Cjelovite kurikularne reforme predstaviti osnovne postavke, smjernice i promjene koje predstoje hrvatskom sustavu odgoja i obrazovanja. Kombinacijom empirijskih podataka, činjenica iz bogate prošlosti pokušaja promjena obrazovanja pokušat će pokazati zašto je i kakva reforma potrebna. U izlaganju će se osvrnuti i na opći skepticizam prema promjenama u hrvatskom društvu.

3) Suočavanje ili obračun s prošlošću: hrvatski slučaj – Hrvoje Klasić
Povijest na „ovim prostorima“ često je više predmet političkog i ideološkog obračuna nego težnja za znanstvenim utvrđivanjem činjenica. Revizionizam, negacionizam i relativizacija nažalost sve su prisutniji termini ne samo u tumačenju prošlosti od strane najšire javnosti nego i akademske zajednice. Primjeri iz hrvatske nedavne prošlosti (npr. rušenje spomenika i uništavanje knjiga) ali i sadašnjosti (Za dom spremni, Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac…) najbolji su dokaz spomenutih trendova. Istovremeno, upravo neuvažavanje i neshvaćanje prošlosti, posebno učinjenih grešaka, nerijetko vode njihovom ponavljanju.

poster2015_10