Novi Skeptici u pubu, petak 3. ožujka u klubu Sax!

1) Darko Polšek: Je li socijal-darvinizam obnovljiva teorija?
2) Dubravko Lepušić: Spolno odgovorno ponašanje adolescenata i kako im prenijeti informaciju – spolni odgoj u Hrvatskoj
3) Goran Jeras: Etična banka i decentralizirani razvoj lokalne ekonomije

1) Darko Polšek redoviti je profesor sociologije na Studiju antropologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu, i njegov voditelj od listopada 2014. Bio je Fulbrightov stipendist na Virginia Polytechnic u Blacksburgu, stipendist DAAD-a u Heidelbergu, OAD-a u Grazu, te zaklade Open Society na St. Catherine’s College Sveučilišta u Oxfordu. Na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar bio je voditelj znanstvenih projekata i programa, od kojih je posljednji: “Uloga socijalne umreženosti u stvaranju društva znanja”. Osim znanstevnog i nastavnog rada, bavi se nizom tema koje povezuju biologiju i sociologiju (eugenika, kloniranje, genetski inženjering, sociobiologija, ljudska bihevioralna ekologija, socijaldarvinizam). Kao stalni ili povremeni komentator objavljuje kolumne na t-portalu, časopisu Forbes, Banka, u Jutarnjem listu i drugim portalima.

2) Dubravko Lepušić je docent u KBC”Sestre milosrdnice” u Zagrebu, liječnik, ginekolog, aktivist, volonter. Jedan od autora spolnog odgoja za osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj. Viši predavač na nekoliko Visokih škola u Hravstkoj te na poslijediplomskom studiju pri Klinici za dermatologuiju Medicinskog fakluteta i Odsjeka za biologiju PMF-a u Zagrebu. Član Inicijative za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini. Borac za prava žena na izbor.

3) Goran Jeras nakon studija fizike na PMF-u u Zagrebu odlazi u Nizozemsku kao konzultant u financijskom sektoru. Područje rada mu je bio dizajn kompleksnih IT sustava za financijske institucije te analiza i unapređivanje modela procjene rizika nakon izbijanja financijske krize 2008. godine. Razočaran otuđenošću komercijalnih banaka od potreba realne ekonomije i društva, počinje se zanimati za alternativne metode financiranja, društvenu ekonomiju, komplementarne valute, modele poticanja održivog razvoja i etično bankarstvo. Od kraja 2013. godine radi na projektu osnivanja Etične banke u Republici Hrvatskoj. Osnivanjem Zadruge za etično financiranje u travnju 2014. godine postaje i njezin upravitelj. 2015. imenovan je za člana stručne skupine Europske komisije za društveno poduzetništvo.