Otvoreno pismo podrške liberalizaciji Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji

Poštovani g. Ostojić,

javljamo se potaknuti građanskom akcijom “I ja sam bio embrij”, koja zahtijeva odustajanje od najavljenih promjena u Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji, a kako bismo Vam pokazali da u Hrvatskoj postoji nemali broj građana koji najavljene promjene svesrdno podržavaju.

Kao što Vam je zasigurno poznato, taj kontroverzni zakon slovi za jedan od najrestriktivnijih u Europi i Vaš ga je prethodnik, kao što se sam pohvalio, sastavio pod utjecajem stavova Katoličke crkve. Zakon liječenje neplodnosti žena, kako ste i sami vrlo dobro primjetili, stavlja u okvire katoličkog svjetonazora, a ne objektivne znanstvene procjene dobrobiti građana Republike Hrvatske, čime se ozbiljno krši ustavna odredba o odvojenosti svih vjerskih zajednica od države, te dovodi u pitanje sekularni ustroj naše države. Valja napomenuti da za razliku od Katoličke crkve, udruge “Roda” i “Beta”, koje se u Hrvatskoj intenzivno bave problemom neplodnosti, ni nakon molbe Ministarstvu zdravstva da ih se uključi u radna tijela za izradu Zakona, nikada nisu dobile niti odgovor na tu molbu.

Potpuno je neprihvatljiva i činjenica da ovaj zakon, opet temeljem pretpostavki katoličkog svjetonazora, predviđa pravo na medicinski potpomognutu oplodnju samo ženama u braku, dok zakon o suzbijanju diskriminacije izričito zabranjuje stavljanje u nepovoljniji položaj građana Republike Hrvatske temeljem bračnog statusa.

Pisma podrške akciji protiv Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji poslale su, među ostalima, Koordinacija udruga za djecu, Zelena lista, Autonomna Ženska kuća Zagreb, CESI, Domine, Zagreb Pride, Koalicija udruga u zdravstvu, Ženska soba, Ženska udruga “Izvor” Tenja, Ženska sekcija SSSH…

Donošenje Zakona izazvalo je revolt u udrugama koje se bore za ljudska prava, ogorčenje onih na koje se takav srednjovjekovni zakon odnosi, te njihov odlazak u inozemstvo zbog mogućnosti zamrzavanja zametaka, ali i razočaranje onih građana koji smatraju da se u sekularnoj državi Crkva nema pravo miješati u donošenje državnih zakona, jer oni vrijede za njene članove, ali i za sve koji to nisu.

U pismu građanske akcije “I ja sam bio embrij” stoji da prijedlog promjena u Zakonu ‘diskriminira vjernike’, što nije ništa doli demagoško razbacivanje frazama, s obzirom da zakon ni na koji način ne umanjuje pravo katolika da odaberu onu metodu liječenja koja se ne kosi s njihovim moralom.

Građanska akcija “I ja sam bio embrij” podmeće i tezu o “jasno potvrđenim i dokazanim znanstvenim činjenicama o početku ljudskog života”, što je ne samo neistinito nego i posve irelevantno, jer zakon niti jedne zemlje ne dodjeljuje svakoj živoj stanici (s teoretskom mogućnošću da postane nov ljudski organizam) status ravnopravnog građanina. Još očitija ideološka, a ne znanstvena utemeljenost stavova potpisnika akcije “I ja sam bio embrij”, proizlazi iz podatka da je velika većina relevantnih stručnjaka ocijenila da postojeći Zakon o MPO smanjuje šanse da par konačno dobije dijete.

Zbog svega navedenog, zahvaljujemo Vam na predloženim promjenama Zakona i izražavamo nadu da će reproduktivna prava građanki republike Hrvatske biti regulirana suvremenim zakonom, čiji će prioritet biti zaštita zdravlja i maksimalna učinkovitost, a ne udovoljavanje ideološkim prohtjevima Katoličke crkve.

Građanska inicijativa Nisam vjernik
Zagreb Pride
Zelena lista
Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja