Podrška skupu i inicijativi “Raskid Vatikanskih ugovora”

Dragi prijatelji,

Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja odlučilo je izraziti podršku skupu i inicijativi “Raskid Vatikanskih ugovora”.

Vatikanski ugovori se u dobrom dijelu bave promoviranjem svjetonazora jedne vjeroispovijesti u obrazovanju, školstvu i znanstvenim ustanovama. Ovo Društvo smatra da se takvo favoriziranje kosi s načelom po kojem su škole i fakulteti mjesta na kojima se njeguje kritičko mišljenje i pogled na svijet utemeljen na znanstveno potvrđenim činjenicama, što je jedini način da doista ostvarimo društvo slobodnih i odgovornih pojedinaca.

Smatramo i da je sekularnost, koju prepoznajemo kao stvarnu odvojenost vjerske i državne vlasti, civilizacijski doseg i standard koji naša zemlja tek treba postići, stoga je očito da je u našoj javnosti potrebno podizanje svijesti o ovom problemu.

Osjećamo da je važno naglasiti da naša podrška ovoj inicijativi, kao ni njezini ciljevi, barem onako kako smo ih mi shvatili, nisu upereni ni protiv čijeg prava na vjerovanje niti protiv vjernika na bilo koji način. Štoviše, držimo da je upravo sekularnost temelj za punu slobodu vjeroispovijesti svih malih i velikih vjerskih zajednica, kao i slobodu da se ne odabere pripadnost niti jednoj od njih.

U ovoj zemlji ima mjesta za sve, a naša je odgovornost, ali i pravo da se sami dogovorimo kako ćemo je organizirati da bude što bolja za život svih njezinih građana. Ako su ovi ugovori prepreka u tom dogovoru, vrijeme je da razmislimo o njihovoj reviziji ili potpunom ukidanju.

S poštovanjem,
Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja