Skeptici u pubu – 01.03 – 18h – Zagreb

Teme i predavači:
1. Mehanizmi starenja i dugovječnosti – Prof. dr. sc. Ivica Rubelj
2. Je li veliki prasak samo jedan model? – Dr. sc. Dario Hrupec
3. Znanstvena utemeljenost psihološkog profiliranja – mag. psych. Helena Rašić

Gdje: “The Movie Pub” Savska cesta 141, Zagreb – mapa: http://goo.gl/maps/KwMo7
Kada: 01.03.2013 – 18-21h, Petak
Facebook događajpozovi prijatelje
Trajanje: svako predavanje 20 min  + 30 min rasprava

Sažeci predavanja:

1. Mehanizmi starenja i dugovječnosti – Prof. dr. sc. Ivica Rubelj 
Poruke predavanja:
1) Poznati su najvažniji mehanizmi koji kontroliraju starenje kod sisavaca, dakle i kod čovjeka.
2) Starenje je plastičan proces na koji se može utjecati.
3) Razvoj metoda usporavanja starenja će imati veliki utjecaj na našu civilizaciju.

Čovjek je zaokupljen starenjem otkad je postao svjestan tijeka vremena i ograničenosti trajanja tijela. Unatoč golemom interesu i stalnim pokušajima da se utječe na starenje, ono je ostalo nedokučiv misterij – sve do nedavno! Znanstvena otkrića u proteklih nekoliko godina su uvelike razjasnila najvažnije mehanizme starenja od molekularne razine u stanicama do procesa starenja organizma. Usporedo sa spoznajama o mehanizmima starenja rastu i naša saznanja o tome kako se boriti protiv takvih procesa. Svjedoci smo ubrzanog razvoja metoda koje nam omogućavaju da aktivno moduliramo svoje starenje i otvaraju perspektive da se značajno produži ljudski vijek uz produženje zdravlja i vitalnosti.

2. Je li veliki prasak samo jedan model? – Dr. sc. Dario Hrupec
Poruke predavanja:
1) Veliki prasak je model, ali najbolji mogući model razvoja svemira koji trenutno imamo.
2) Sve je u fizici “samo model”, ali opstaju modeli koji su provjerljivi i daju predviđanja.
3) Znanost NE dokazuje, jedino nudi modele koji nikad nisu konačni.

“Veliki prasak je samo jedan model”. “Evolucija je samo teorija”. Ovakve ste tvrdnje sigurno već čuli. I sigurno ćete ih ponovo čuti. Znate li na njih reagirati iz perspektive znanosti? Veliki prasak i evolucija JESU teorije ili modeli. Ali nisu “SAMO”. Na primjeru velikog praska bit će pokazano zašto je to tako. Osim toga, bit će objašnjeno što u kontekstu znanosti uopće znači teorija ili model te koja je razlika između činjenice, hipoteze i teorije. Konačno, pokazat će se zašto znanstvenici ne vjeruju i zašto nikad ništa ne mogu dokazati.

3. Znanstvena utemeljenost psihološkog profiliranja – Mag. psych. Helena Rašić
Poruke predavanja:
1) Psihološko profiliranje nije općeprihvaćena metoda utvrđivanja kaznenog djela.
2) Psihološko profiliranje je primjenjivo samo na jedan dio kaznenih djela, odnosno počinitelja tih djela.
3) Kako bi se izradio psihološki profil, potrebna je velika količina podataka te je samim time “profiliranje” na koje nailazimo u medijima neetično i vrlo upitne valjanosti.

Profiliranje počinitelja kaznenog djela je jedan od najkontroverznijih dijelova moderne kriminologije, psihologije i psihijatrije, ali i česti predmet interesa filmske i TV industrije koji ga predstavlja kao suvremenu i valjanu metodu u kriminalističkim istragama. Od prvih pokušaja znanstvenog i praktičnog doprinosa profiliranju do danas razvili su se brojni pravci i modeli profiliranja, međusobno nevjerojatno različiti i još uvijek nedovoljno znanstveno utemeljeni i empirijski provjerljivi. Istraživanja su pokazala da policija ima povjerenja u profiliranje te da ga i psihijatri i psiholozi smatraju korisnim, no nema definitivnog odgovora da li je i u kolikoj mjeri profiliranje moguće i pouzdano.

Životopisi:

Prof. dr. sc. Ivica Rubelj – radi na Zavodu za molekularnu biologiju IRB-a gdje se bavi molekularnim meganizmima staničnog starenja i karcinogeneze. Poseban interes pokazuje za strukturu i funkciju telomera koje su ključne za te procese. Vanjski je predavač na PMF-u u Zagrebu gdje na diplomskom studiju Molekularne biologije vodi kolegij “Biologija Starenja”. Usavršavao se u SAD-u na Baylor College of Medicine u Houstonu te na državnim sveučilištima u New Orleansu i San Antoniu. Predsjednik je Hrvatskog društva za teorijsku i matematičku bologiju.

Dr. sc. Dario Hrupec – Astrofizičar s Instituta Ruđer Bošković. Doktorirao fiziku 2008. godine na PMF-u u Zagrebu. Bavi se visokoenergijskom gama-astronomijom, član je međunarodnih kolaboracija MAGIC i CTA. Veći dio vremena radi u Zagrebu, a manji na teleskopima MAGIC na kanarskom otoku La Palmi. Autor je srednjoškolskih udžbenika iz fizike, član uredništva Prirode, član državnog povjerenstva za natjecanja iz astronomije, suradnik raznih časopisa (Tehnopolis, Priroda, Čovjek i svemir…) te član CFI Croatia (Centra za promicanje znanosti, humanizma i kritičkog razmišljanja). Održao je tridesetak znanstvenopopularnih predavanja i objavio pedesetak znanstvenopopularnih tekstova.

Mag. psych. Helena Rašić – je diplomirala na Hrvatskim studijima 2011. na temu “Psihološki profili muškaraca koji su pokušali ubiti svoje partnerice” u kojem je na hrvatskom uzorku utvrdila i opisala 5 tipova počinitelja. Predstavljala je Hrvatske studije na Smotri Sveučilišta u Zagrebu te se bavila promicanjem studentskih prava kao predsjednica studentskog zbora Hrvatskih studija. Sudjelovala je na konferencijama psihologa, s vlastitim radovima ili u organizaciji okruglih stolova na aktualne teme (bolonjski sustav, spolni odgoj). Vježbenički staž je odradila u Neuropsihijatrijskoj bolnici dr. Ivan Barbot u Popovači na poslovima psihodijagnostike, savjetovanja te rada s grupama.

O događaju “Skeptici u pubu”

Skeptici u pubu su neformalno javno druženje uz zanimljiva predavanja i rasprave. Više o tome ovdje.

Uključi se i ti realizaciju ovog događaj: 

  1. Pošaljite pozivnicu na ovaj “Facebook događaj” svim svojim prijateljima ( za poslati odjednom svima koristi ovaj dodatak za Google Chrome). Stavite i vi sami obavijest o ovome na svoj Facebook zid
  2. Prouči koncept događaja i uključi se na neki od zadataka na projektu preko kojega se priprema ovog događaja
  3. Uključite se i na druge projekte “Društva” prema uputama i time poduprite promicanje znanosti i racionalnoga načina razmišljanja.

Lokacija održavanja događaja

The Movie Hotel‎ , Savska cesta 141, Zagreb, Croatia Tel: 01 60 03 600


View Larger Map

Poster

(poster: Stanislav Prusac)

Prezentacije predavanja

Znanstvena utemeljenost psihološkog profiliranja