Skeptici u pubu (Zg) – 25. listopada 2013.

Osnovne informacije

Tko: Lucija Sudić, Tomislav Portada, Bruno Kozina i Zoran Bogadi
Što: drže predavanje na Skepticima u pubu
Kada: u petak 25.10.2013., 18h – 21h
Gdje: Movie pub, Savska 141, Zagreb, http://goo.gl/maps/KwMo7
FB Event: https://www.facebook.com/events/580597605311380/

Teme

1. Otkriće Higgsovog bozona na Velikom hadronskom sudarivaču (LHC) – Lucija Sudić mag. phys., IRB

Nobelova nagrada za fiziku ove godine dodjeljena je za teorijsko otkriće Higgsovog mehanizma koji nam pomaže da shvatimo porijeklo mase subatomskih čestica, a koji je potvrđen otkrićem elementarne čestice-­Higgsovog bozona (nažalost popularno prozvanog i Božjom česticom) na detektorima CMS i ATLAS na Velikom hadronskom sudarivaču (LHC) u Europskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi. Što su to elementarne čestice? Zašto je Higgsov mehanizam važan, i zašto nam je trebalo gotovo 50 godina da ga eksperimentalno potvrdimo? Na koji način proizvodimo i detektiramo elementarne čestice? Zašto se uopće bavimo fizikom elementarnih čestica? To su glavna pitanja oko kojih će biti formirano ovo predavanje.

2. Homeopatija iz perspektive kemičara – doc. dr. sc. Tomislav Portada, IRB

Homeopatija je sustav teorija i postupaka koji spadaju u područje alternativne medicine, a koje znanstvena zajednica smatra pseudoznanošću i šarlatanstvom. U predavanju će biti riječi o tome kada je, kako i zašto homeopatija nastala, koji su razlozi njezine velike popularnosti, te o tome u kakvom su odnosu homeopatska teorija i praksa sa spoznajama suvremene kemije, fizike i farmakologije. Predavač će iznijeti i prokomentirati najčešće argumente zagovornika i protivnika homeopatije.

3. Sigurnost i privatnost u informacijsko doba – mr.sc. Bruno Kozina, dipl. ing., PMP, CISM, Perpetuum Mobile d.o.o. i univ. spec. crim. Zoran Bogadi, dipl. ing., Hrvatski Telekom d.d.

Digitalne komunikacije i Internet kao javna informacijska infrastruktura su od početaka 70-ih godina prošloga stoljeća poticali polemike o njihovoj sigurnosti i privatnosti. Danas je to pitanje aktualnije nego ikad. Čuje se da (navodno) postoji nadzor komunikacija, čak globalnih (ili transatlantskih) razmjera, a opravdanje je borba protiv terorizma i zaštita nacionalne sigurnosti. S druge strane pojavljuje se otpor neovlaštenom nadzoru koji zadire u privatnost, bez obzira na opravdanja. Što se događa, koji su rizici po našu privatnost na Internetu, na koji način izbjeći neovlašteni nadzor i krađu privatnih podataka neka su od pitanja na koja ćemo vas pokušati zaintrigirati u diskusiji.

O predavačima

Lucija Sudić, mag. phys.  mlada je istraživačica koja je trenutno na početku svoje karijere u fizici elementarnih čestica. Diplomirala je fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme studija provela je dva mjeseca na ljetnoj školi na CERN-u (Europski centar za nuklearna istraživanja u Ženevi) gdje se zaljubilaufizikuelementarnihčestica. Trenutno radi na Institutu Ruđer Bošković u grupi koja sudjeluje u radu CMS kolaboracije na LHC-u (Veliki sudarivač protona na CERNu). Prije godinu dana započela je poslijediplomski studij elementarnih čestica na PMF‐u u Zagrebu.

doc. dr. sc. Tomislav Portada je kemičar zaposlen na Institutu Ruđer Bošković. Školovao se na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je 1997. diplomirao, a 2004. doktorirao kemiju. Bavi se znanstvenim istraživanjima u području sintetske organske kemije, stručnim aktivnostima u području hrvatskoga kemijskog nazivlja, nastavom kemije na više kolegija na Sveučilištima u Zagrebu i Rijeci, radom s nadarenim učenicima te popularizacijom znanosti.

mr. sc. Bruno Kozina je magistrirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i radi u Pereptuum Mobile d.o.o. na poziciji voditelja sektora za IT infrastrukturna rješenja. Tijekom posljednjih 15-tak godina se bavi implementacijom, upravljanjem i održavanjem IT sustava velikih i srednjih tvrtki, vođenjem projekata i savjetovanjem. Certificiran je za ITIL, PMP i CISM. Bavi se savjetovanjem i vođenjem projekata iz područja zaštite podataka, sprječavanja curenja podataka, upravljanja mobilnim uređajima, antivirusnom zaštitom i drugim.

Zoran Bogadi, univ. spec. crim.  je tijekom 13 godina rada u telekom poslovanju, uz rad u IT-u i Korporativnoj sigurnosti, završio više specijalizacija: za auditora informacijskih sustava, ISO 27001 auditora, managera upravljanja sigurnošću (BTEC IV, Leicester & CSO Oxford by Perpetuity training), te specijalistički poslijediplomski studij kriminalistike na Pravnom Fakultetu u Rijeci. U korporativnoj sigurnosti, posebno se bavi područjem informacijske sigurnosti.

Skeptici u pubu

Skeptici u pubu (ili kraće, “Skeptici”) druženje je znanstvenika, skeptika, humanista, sekularista i svih drugih ljudi koji vole znanost i cijene kritičko razmišljanje. Ova druženja daju nam priliku da raspravljamo o raznim temama i izmjenjujemo ideje u opuštenom okruženju. Cilj je da se kroz zabavu promiče (znanstveni) skepticizam, znanstveni pristup i racionalnost. Događaj je međunarodnog karaktera, i izvorno je osmišljen 1999. u UK (http://en.wikipedia.org/wiki/Skeptics_in_the_Pub).

Više o Društvu za promociju znanosti i kritičkog mišljenja: http://www.pzkm.org/