Skeptici u pubu (Zg) 7. 12. 2013.

cover-2013_12

Osnovne informacije

Tko: doc. dr. sc. Ivica Smolić, PMF, dr. sc. Renta Franc, Institut Ivo Pilar, dr. sc. Antonio Šiber, Institut za fiziku
Što: drže predavanje na Skepticima u pubu
Kada: u subotu 7. 12. 2013., 18h – 21h
Gdje: Movie pub, Savska 141, Zagreb, http://goo.gl/maps/KwMo7

Teme

1. Jesu li crne rupe dlakave ili gole? – doc. dr. sc. Ivica Smolić, PMF

Crne rupe već desetljećima fasciniraju znanstvenu zajednicu. Nastaju gravitacijskim kolapsom materije, po mnogočemu prkose svakodnevnoj intuiciji i, bar se tako nadamo, predstavljaju prozor u daljnje razumijevanje gravitacije na kvantnom nivou. S druge strane, u digitalnim i tiskanim medijima povremeno zaiskri poneka kratkotrajna bombastična vijest o crnim rupama, najčešće umotana u niz pogrešnih i iskrivljenih informacija. Ovo kratko izlaganje će pokušati razjasniti osnovne pojmove vezane za prirodu crnih rupa i rasvjetliti uz njih vezane mitove.

2. Mi i oni – socijalna psihologija međugrupnih odnosa – dr. sc. Renta Franc, Institut Ivo Pilar

Osnovni sociolopsihološki pristupi u razmijevanju međugrupnih odnosa naglašavaju posljedice socijalne kategorizacije, te ulogu socijalnog identita, emocija i doživljaja prijetnji. U okviru izlaganja prezentirati će se i podaci o pojavnosti predrasuda u hrvatskom društvu, te naglasiti razlikovanje otvorenih i prikrivenih te implicitnih i eksplicitnih predrasuda. Iako su predrasude i stereotipi dijelom popratna pojava načina kako obrađujemo informacije, te smo u tom smislu svi podložni predrasudama i stereotipima, naglasiti će se uloga osobnih vrijednosti i motivacije ali i uloga društva, odnosno društvenih normi u smanjivanju predrasuda.

3. Tamo gdje se sreću biologija i fizika i živo i neživo: virusi – dr. sc. Antonio Šiber, Institut za fiziku

Sedamdeset godina nakon što je Schrodinger upitao “Što je život?” znamo da je život nešto vezano uz informaciju. Ali kako je “neživa tvar” postala natopljena informacijom, još je teže pitanje od onog koje je Schrodinger postavio. Većina života je komplicirana, ali pak postoje relativno jednostavni, informacijski bogati kompleksi koji kombiniraju dvije molekule karakteristične za sav život tj. DNA (ili RNA) i proteine – virusi. Virusi imaju nekakvu vezu sa životom, jer se propagiraju, prilagođavaju i mijenjaju (evoluiraju) samo u “živoj tvari”. Prema tome oni predstavljaju sustav izvrsno “prilagođen” fizičaru kojeg zanimaju biološka pitanja. Ipak, da li su oni sami živi ili ne, nije riješen problem.

O predavačima

Ivica Smolić docent je na Zavodu za teorijsku fiziku na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Doktorirao je 2010. g. na Fizičkom odsjeku PMF-a na kojem drži kolegije “Matematičke metode fizike” i “Topologija u fizici”. Jednu godinu proveo je na postdoktorskom usavršavanju u Trstu na institutu SISSA. U istraživanju se bavi fizikalnim i matematičkim svojstvima crnih rupa u kontekstu opće teorije relativnosti i njenih proširenja. U slobodno vrijeme sklada konkretnu glazbu pod pseudonimom Kneippkopf.

Renata Franc je znanstvena savjetnica u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Doktorirala je iz područja socijalne psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2001. g., a na istom fakultetu je magistrirala i diplomirala. Bavi se istraživanjima društvenih stavova, međugrupnih odnosa, mladih, rizičnih i devijantnih ponašanja, straha od kriminala, kvalitete života te metodologijom anketnih istraživanja. Do sada je surađivala ili vodila veći broj domaćih i međunarodnih istraživačkih projekata. Od 2009. godine glavna je i odgovorna urednica znanstvenog časopisa Društvena istraživanja. Vanjska je suradnica, izvanredna profesorica socijalne te političke psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.

Antonio Šiber znanstveni je savjetnik na Institutu za fiziku u Zagrebu. Bavi se biofizikom, nanoznanošću i fizikom meke tvari, a zadnjih osam godina istražuje viruse s fizikalnog stajališta (tzv. “fizikalna virologija”). Na poslijediplomskom studiju biofizike na zagrebačkom PMF-u vodi kolegij “Molekularna biofizika”. Bavi se popularizacijom znanosti kroz predavanja i nastupe u javnim medijima, a objavio je i dvije knjige: “Svemir kao slagalica” (2005), popularno-znanstveni prikaz strukture tvari i nanoznanosti i nanotehnologije te “Problem promatrača” (2009), mješoviti popularno-znanstveni / znanstveno-fantastični roman s filozofskim izletima. O svojim znanstvenim, popularizatorskim i drugim aktivnostima (znanstvena vizualizacija i ilustracija) vodi tjedni blog “Konstrukcija stvarnosti”.

Skeptici u pubu

Skeptici u pubu (ili kraće, “Skeptici”) druženje je znanstvenika, skeptika, humanista, sekularista i svih drugih ljudi koji vole znanost i cijene kritičko razmišljanje. Ova druženja daju nam priliku da raspravljamo o raznim temama i izmjenjujemo ideje u opuštenom okruženju. Cilj je da se kroz zabavu promiče (znanstveni) skepticizam, znanstveni pristup i racionalnost. Događaj je međunarodnog karaktera, i izvorno je osmišljen 1999. u UK (http://en.wikipedia.org/wiki/Skeptics_in_the_Pub).

Više o Društvu za promociju znanosti i kritičkog mišljenja: http://www.pzkm.org/