Skeptici u pubu (Zg) – Spunk, 23.11. u 18h

Predavači i teme

  1. Miranda Sertić: Dodatci prehrani – djelotvorni, sigurni i kvalitetni?
  2. Neven BarkovićDokad vjeronauk u javnim školama?
  3. Hrvoje Fulgosi: Goli… GMO

Gdje: Spunk (mapa) , Hrvatske bratske zajednice b.b., Zagreb.
Kada: 23.11.12. od 18h do 21h
Priopćenje za javnost:  link na PDF

Sažetci predavanja

Dodatci prehrani – djelotvorni, sigurni i kvalitetni?

Svatko od nas je tijekom života koristio neke od dodataka prehrani (vitamine, propolis, biljne ekstrakte). Oni se nalaze negdje između hrane i lijekova, a koriste se kao nadopuna prehrani u cilju održanja zdravlja pa je njihova proizvodnja i distribucija zakonski regulirana. Nažalost, gotovo svaki četvrti proizvod na tržištu ne sadrži djelatne tvari, ili ih nema u deklariranoj količini. Kako se provodi kontrola kakvoće dodataka prehrani, kako određuje količinu djelatne tvari u proizvodu, a kako eventualna onečišćenja ili prisutnost toksičnih nusprodukata – vidjet ćete u ovom predavanju.

Dokad vjeronauk u javnim školama?

Obzirom da se konfesionalni vjeronauk u javnim osnovnim i srednjim školama u RH provodi već 20 godina, a takva praksa na više načina krši više odredbi Ustava RH, u ovom izlaganju predočeni su glavni argumenti protiv vjeronauka u javnim školama. Tri glavne teze izlaganja su:

  1. Vjeronauk je segregacija i uvođenje vjerskih podjela među djecom
  2. Vjeronauku je u sekularnoj državi mjesto u crkvi, ne u školi
  3. Vjeronauk djecu uči činjenično netočnim idejama, koje su u koliziji s modernim znanstvenim spoznajama

Goli… GMO

Genetički modificirane biljke razvijene su i komercijalizirane su osamdesetim i devedesetim godinama prošlog stoljeća. Danas su milijuni hektara zasijani GM kulturama, a sastojke koji potječu od od GMO-a možemo naći u našoj svakodnevnoj prehrani. GMO je kod nas postala i ostala ozloglašena kratica koja se povezuje s uništavanjem bioraznolikosti, uzrokovanjem zloćudnih bolesti, “Svjetskom vladom” i kontrolom sjemena te svjetske populacije. Opravdavaju li GMO-i svoju reputaciju, ili je sve to goli… GMO?

Kratke biografije predavača

Miranda Sertić, m. pharm. je diplomirala 2006. g. na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Stručni ispit položila je  2007. g. te je iste godine zaposlena  na Zavodu za analitiku i kontrolu lijekova Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu kao asistentica-znanstvena novakinja na projektu “Istraživanje novih metoda u analitici ljekovitih i bioaktivnih tvari”. Član je Hrvatske ljekarničke komore te Hrvatskog farmaceutskog društva (HFD), gdje je ujedno i član izvršnog odbora Sekcija juniora HFD-a.

Boravila je na nekoliko stručnih usavršavanja u inozemstvu (2008. g. Farmaceutski fakultet Sveučilišta u Ljubljani u sklopu stipendije CEEPUS programa; 2009. g. Institut za kemijsku metodologiju Talijanskog istraživačkog vijeća u Rimu, kao dobitnica stipendije za doktorande Nacionalne zaklade za znanost RH)

U svom znanstvenom radu bavi se analitičkim tehnikama poput tekućinske i plinske kromatografije te masene spektroskopije s naglaskom na određivanje sadržaja djelatnih tvari i onečišćenja u lijekovima te dodacima prehrani.

Neven Barković je izvršni urednik tportala. Rođen je 1978. godine. Maturirao je zagrebačkoj 13. prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji 1996. godine, te je apsolvent na fizičkom odsjeku PMF-a. Od 2000. radi u novinarstvu. Šest godina proveo je u Index.hr-u (i njegovim pretečama), gdje je prošao funkcije od novinara do zamjenika glavne urednice, a potom je tri godine radio kao glavni urednik portalaBusiness.hr i zamjenik glavne urednice istoimenog poslovnog lista. U 2010. je na tportalu organizirao i moderirao znanstvenu debatu između akademika Vladimira Paara i dr. Dejana Vinkovića, a iste godine pokrenuo je tportalovu znanstvenu rubriku Sci/Tech.

Autor je niza članaka o problematici odnosa Crkve i države u Hrvatskoj. Glasnogovornik je građanske inicijative ‘Nisam vjernik’, koja je posvećena promociji sekularnosti u RH.

Prof. dr. sc. Hrvoje Fulgosi je istaknuti hrvatski znanstvenik s područja biokemije i molekularne biologije. Diplomirao je molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1991. i stekao titulu magistra znanosti na području molekularne i stanične biologije 1993. na istom fakultetu. Na Ludwig-Maximilians Universität u Münchenu 1999. je završio je doktorski studij biljne molekularne biologije, a 2002. je završio postdoktorski studij biljne molekularne biologije na Kiel, Christian-Albrechts Universität.

Radi kao znanstveni savjetnik na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, na Zavodu za molekularnu biologiju. predsjednik je Vijeća za GMO Vlade RH, član Odbora za novu hranu i hranu za životinje Hrvatske agencije za hranu, ekspert za GMO laboratorije Hrvatske akreditacijske agencije. Nositelj je nekoliko kolegija pri Biološkom odsjeku PMF-a u Zagrebu te Odjela za biologiju Sveučilišta Juraj Dobrila u Osijeku.


Voditelj projekta
: Davor Ivanuš
Više informacije o ovom projektu možete pronaći u našoj Grupi za projekte

Prezentacije

Dokad vjeronauk u javnim školama?

Goli… GMO

Poster: