Skeptici u pubu (Zg) – Spunk 21.12. u 18h

Predavači i teme 

1. Trebamo li se uopće cijepiti, i protiv čega? – Doc. dr. Goran Tešović
2. Spolno odgovorno ponašanje mladih-Kurikulum zdravstvenog odgoja – Dr. sc. Dubravko Lepušić
3. Smak svijeta – mitovi i stvarne prijetnje – Prof. dr. Tihomir Marjanac

Gdje: Spunk (mapa) , Hrvatske bratske zajednice b.b., Zagreb.
Kada: 21.12.12. od 18h do 21h, petak
Facebook događaj: pozovi prijatelje
Trajanje: 20min predavanje + 30min rasprava, pitanje iz publike: 1min

Sažeci predavanja

1)  Trebamo li se uopće cijepiti, i protiv čega?  – Doc. dr. Goran Tešović
Otkriće antibiotika i cjepiva predstavljaju neke od najznačajnijih prekretnica u suvremenoj medicini koja su bitno poboljšala kvalitetu života i produljila životni vijek. Zahvaljujući tome današnji studenti medicine o nekim nekad široko rasprostranjenim i smrtonosnim bolestima mogu učiti samo iz udžbenika. No, u posljednje vrijeme jača i antivakcinacijski pokret koji svoju opravdanost temelji na rijetkim nuspojavama i komplikacijama cjepiva. Koliko je utemeljen strah od cijepljenja i što možemo očekivati u budućnosti ukoliko ovakvi stavovi prevladaju saznat ćete kroz ovo predavanje.

2)  Spolno odgovorno ponašanje mladih, Kurikulum zdravstvenog odgoja  Dr. sc. Dubravko Lepušić
Uvođenje zdravstvenog odgoja u hrvatski obrazovni sustav u skladu je sa pedagoškom praksom najrazvijenijih obrazovnih sustava. Cilj je pružanjem znanstveno utemeljenih informacija educirati adolescente kako očuvati zdravlje i kvalitetu života, ostvariti  humani odnos među spolovima, poučiti ih što je spolno odgovorno ponašanje, te kroz edukaciju prevenirati  ovisnosti i nasilničko ponašanje. U čemu je onda problem?

3)  Smak svijeta – mitovi i stvarne prijetnje – Prof. dr. Tihomir Marjanac
Jedna od popularnijih tema uopće, ali posebno ove godine svakako je smak svijeta. No koji su strahovi i u kojoj mjeri opravdani, a koji besmisleni, pokušat će odgovoriti dr. Tihomir Marjanac s PMF-a. U prvom dijelu predavanja on će se osvrnuti na razne mitove prema kojima bi sudnji dan moglo izazvati poravnanje planeta, misteriozni Nibiru, nagla zamjena magnetskih polja Zemlje ili nešto slično. Kako se ipak ne bismo potpuno opustili, u drugom će nas upoznati s mogućim stvarnim scenarijima uništenja. Za svaki od njih predstavit će uzroke, mehanizme djelovanja i moguće posljedice.

Životopisi

Doc. dr. Goran Tešović, dr. med. – specijalist infektologije, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu te docent na predmetu infektologija na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je veći broj stručnih i znanstvenih radova, od kojih značajan dio iz područja vakcinologije. Član je Hrvatskoga liječničkog zbora, Hrvatskog društva za infektivne bolesti, Hrvatskog pedijatrijskog društva, European Society for Infectious Diseases i Central European Vaccine Advisory Board.

Dr. sc. Dubravko Lepušić, dr. med. – specijalist ginekologije u  Klinici za ginekologiju i porodništvo i Sveučilišne bolnice Sestre milosrdnice u Zagrebu. Uz svoj profesionalni angažman u klinici, dr. Lepušić se niz godina volonterski bavi edukacijom adolescenata u području spolnosti te je 2006.g. osmislio i pokrenuo edukativni projekt  za mlade „Znanje je užitak“. Kao istaknuti stručnjak u ovom području, član je povjerenstva MZOS za pripremu prijedloga kurikuluma zdravstvenog odgoja za škole u RH. Član je Hrvatskog liječničkog zbora, ginekološke sekcije, Američkog društva za zaštitu od spolno prenosivih bolesti.

Prof. dr. Tihomir Marjanac, dipl. ing. – izvanredni profesor na Geološko-paleontološkom zavodu Geološkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se proučavanjem marinskih klastičnih sedimenata, oledbe Dinarida, i geoloških učinaka asteroidnih impakata. Vodio je nekoliko međunarodnih i nacionalnih znanstvenih projekata. Također se bavi i popularizacijom znanosti te je organizator je geoloških i astronomskih radionica za školsku djecu koje se izvode u sklopu Škole u prirodi. Član je organizacijskog odbora i koordinator za prirodoslovlje Festivala znanosti u Zagrebu te suosnivač udruge ProGEO-Hrvatska za promociju i zaštitu geološke baštine.

O događaju “Skeptici u pubu”

Skeptici u pubu su neformalno javno druženje uz zanimljiva predavanja i rasprave. Više o tome ovdje.

Realizacija događaja
Organizacija ovog događaja priprema se preko Facebook grupe za projekte od društva: Link na projekt . Uključite se i ti prema uputama.

Pozovi prijatelje ako ti se sviđa ovaj događaj: 
1. Pošaljite pozivnicu na ovaj “Facebook događaj” svim svojim prijateljima: “Instaliraj extenziju za Google Chrome “Facebook Friends Inviter
2. Zamoli sve svoje prijatelje da i oni pošalju dalje svima na ovaj način pozivnicu na ovaj događaj.
3. Stavite i vi sami obavijest o ovome na svoj Facebook zid

Poster

(autor: Ivan Kraljević )