Skeptici u pubu (Zg) – subota, 8. 02. 2014.

cover-2014_02

Osnovne informacije

Tko: Ivo Špigel, Sara Popović
Što: drže predavanje na Skepticima u pubu
Kada: u petak 8. 02. 2014., 18h – 21h
Gdje: Movie pub, Savska 141, Zagreb, http://goo.gl/maps/KwMo7

Teme

1.  Startupi: između napuhanog balona i spasitelja svijeta – Ivo Špigel

O startupima se priča u medijima, na kavama, na Facebooku, čak i na fakultetima. Hoće li spasiti svijet od ekonomske krize? Je li na pomolu novi burzovno-investicijski balon nakon kojega neumitno stiže krah poput “dot.com sloma” 2000. godine? Jesu li pokretači startup projekata u Hrvatskoj zaslužili da ih u goste prima Predsjednik republike i dodjeljuje im priznanja? Startup groznica očešala se i o hrvatsku kriznu, recesijsku, depresivnu svakodnevnicu pa se stiče dojam da smo na razmeđi odluke o tome treba li država i društvo potaknuti nekoliko genijalaca koji će već sutra svoj tim preseliti na atraktivne pašnjake Zapada ili nam je bolje vratiti se industrijalizaciji iz svima znane pjesme “Plamene zore bude me iz sna. Visoke peći, dim iz dimnjaka”.

2. Od metlice do bespilotne letjelice: arheologija danas – Sara Popović

Iako se današnjem arheologu najčešće postavlja pitanje: “Vi ste oni s metlicom?”, arheološka struka je od toga daleko odmakla. Iskopavanja su još uvijek najzastupljenija metoda arheološkog istraživanja, no razvitak tehnologije omogućio je pregršt novih metoda kojima se brže i jeftinije može odgovoriti na kompleksna pitanja o ljudskoj prošlosti. Budući da arheološki zapis nastaje djelovanjem čovjeka u okolišu, metode poput zračne arheologije nam omogućavaju da sagledavamo čitave krajolike, za razliku od iskopavanja koja se baziraju samo na pojedinim lokalitete ili tek njihovim dijelovima.  Prvi dio predavanja dat će pregled neinvazivnih metoda (poput geofizike, površinskih pregleda terena, zračne prospekcije te LiDAR-a) korištenih u arheološke svrhe. Drugi će dio, na primjeru Starogradskog polja, pokazati kako se korištenjem zračne arheologije može ne samo proučavati, već i nadzirati kulturni krajolik u svrhu njegove zaštite.

O predavačima

Ivo Špigel je suvlasnik i član uprave Perpetuum Mobile d.o.o., jednog od prvih privatnih informatičkih poduzeća u Hrvatskoj. Kolumnist je časopisa “Mreža”, suradnik hrvatskog izdanja “Forbesa” te suosnivač i član uredničkog tima tehnološkog portala “Tech.eu”. Špigel je kolumne u “Bugu” počeo pisati 1993. godine, u vrijeme kada, kako to kaže u šali, “Al Gore još nije izmislio Internet”. S kolegama iz Perpetuum Mobilea sudjelovao je u brojnim pionirskim projektima hrvatskog Interneta, kao što su bili prvi portali, Web shopovi i implementacija mnogih naprednih IT tehnologija za klijente različitih vrsta i veličina. 2009. godine u izdanju Buga objavio je zbirku odabranih kolumni iz Buga i Mreže naslovljenu “Kud to ide?”. Angažiran je u razvoju hrvatske i europske startup zajednice. Radi kao mentor u okviru startup programa Seedcamp i Founder Institute. Suosnivač je udruge “ZIP – Zagrebački inkubator poduzetništva” u kojoj, zajedno s kolegama suosnivačima, volonterima i mentorskom mrežom, radi na razvoju statup projekata u najranijoj fazi pokretanja.
U slobodno vrijeme skija, jedri, i igra nogomet.

Sara Popović je diplomirala na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Sudjelovala je u brojnim arheološkim istraživanjima u Hrvatskoj i Grčkoj, a od 2006. usmjerava svoj rad na srednjodalmatinske otoke. Više godina vodila je arheološka iskopavanja kao kustos Muzeja Staroga Grada na otoku Hvaru te je autorica različitih projekata vezanih za zaštitu i promociju Starogradskog polja. Od 2010. godine, kada je upisala doktorski studij na Univerzitetu u Ljubljani, počinje se baviti primjenom novih arheoloških metoda u proučavanju ovog kulturnog kajolika, jednog od 7 hrvatskih lokaliteta na UNESCO-voj Listi svjetske baštine. Strukovno se usavršavala kroz više škola i radionica fokusiranih na neinvazivne arheološke metode, zračnu arheologiju, fotogrametrijsko 3D modeliranje i dr.

Skeptici u pubu

Skeptici u pubu (ili kraće, “Skeptici”) druženje je znanstvenika, skeptika, humanista, sekularista i svih drugih ljudi koji vole znanost i cijene kritičko razmišljanje. Ova druženja daju nam priliku da raspravljamo o raznim temama i izmjenjujemo ideje u opuštenom okruženju. Cilj je da se kroz zabavu promiče (znanstveni) skepticizam, znanstveni pristup i racionalnost. Događaj je međunarodnog karaktera, i izvorno je osmišljen 1999. u UK (http://en.wikipedia.org/wiki/Skeptics_in_the_Pub).

Više o Društvu za promociju znanosti i kritičkog mišljenja: http://www.pzkm.org/