Tomislav Portada i gosti: Večer kemije

Klub Sax!, Palmotićeva 22/2, ponedjeljak 5. prosinca 2016. od 18 do 20 h

Za neke ljude kemija je tek skup nerazumljivih i zbunjujućih formula, simbola i laboratorijskih uređaja koji nemaju veze sa stvarnim životom i svijetom. Drugi će kemiju povezati s otrovima, neugodnim mirisima i zagađenjem okoliša. U želji da razbijemo navedene stereotipe o kemiji, odlučili smo organizirati Večer kemije. Večer kemije prilika je da u opuštenoj atmosferi kafića zavirite u svijet kemije i kemijskog inženjerstva. Kemičar Tomislav Portada s nekoliko svojih učenika i studenata održat će interaktivno predavanje s demonstracijskim pokusima, a središnja tema predavanja i pokusa bit će tema svjetlosti u kemiji i drugim prirodnim znanostima.

Organizator Večeri kemije je Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja, a događaj je dio ciklusa Kemijsko-inženjerskih radionica Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa.

Doc. dr. sc. Tomislav Portada je kemičar zaposlen na Institutu Ruđer Bošković. Školovao se na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je 1998. diplomirao, a 2004. doktorirao kemiju. Bavi se znanstvenim istraživanjima u području sintetske organske kemije, stručnim aktivnostima u području hrvatskoga kemijskog nazivlja, nastavom kemije, radom s darovitim učenicima i studentima te popularizacijom znanosti. U okviru ciklusa predavanja Skeptici u pubu što ga organizira Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja održao je dva zapažena predavanja, ”Homeopatija iz perspektive kemičara”, koje je prema glasovima publike proglašeno najboljim predavanjem u 2013. godini, te ”Mitovi i predrasude o zamjenskim sladilima”, koje je osvojilo drugo mjesto u izboru za najbolje predavanje u 2015. godini.

mjesto: Klub Sax!, Palmotićeva 22/2
vrijeme: ponedjeljak 5. prosinca 2016. od 18 do 20 h