Tribina: EVOLUCIJA RAZUMNOG HOMINIDA

U sklopu projekta Znanost dostupna svima, očekuje nas još jedna zanimljiva tribina, ovoga puta u SAX-u, u Palmotićevoj, a tema je evolucija razumnog čovjeka, od animalizma do intelekta. Očekuju nas tri kratka predavanja, a potom vođena rasprava u kojoj svi mogu sudjelovati.

Tema: Čovjek – od animalizma do intelekta
Datum: 17. 4. 2015.
Vrijeme: 18:00
Lokacija: SAX! (Palmotićeva 22/2, Zagreb)
Facebook event

hominidi

Voditelj i moderator – Nikola Koletić
Početak predavanja: 18:10

Tri predavanja:
Biologija – doc. dr. sc. Damjan Franjević – BO PMF
– 20 minuta predavanje
Tema: Po šumama i gorama hominidne evolucije

Psihologija – dr. sc. Igor Mikloušić – Institut Ivo Pilar
– 20 minuta predavanje
Tema: Evolucijska psihologija kao arheologijauma

Filozofija – izv. prof. dr. sc. Pavel Gregorić – Hrvatski studiji – 20 minuta predavanje
Tema: Razvojne faze homo philosophicusa

Početak rasprave: cca 19:30

 

Općenito o temi:

Evolucija čovjeka podrazumijeva razvojni proces koji je tijekom vremena doveo do pojave modernog čovjeka – vrste Homo sapiens ili u doslovnom prijevodu – mudrog čovjeka. Kako izučavanje evolucije čovjeka obuhvaća niz različitih znanstvenih disciplina, tematika percepcije čovjeka kao životinje i njegova transformacija u intelektualno biće predstavit će se kroz prizmu biološkog, psihološkog i filozofskog znanstvenog pogleda u vremenskom i kulturalnom kontekstu.

Putovanje kroz povijest od životinje do razumnog bića predstavit će se kroz tri predavanja. Prvo predavanje održat će Damjan Franjević s biološkog odsjeka PMF-a na temu evolucije hominida. Hominidi su članovi porodice Hominidae, koja uključuje čovjeka i njegove bliske živuće ili izumrle pretke. Kako je tekla evolucija čovjeka, koji su dokazi toj evoluciji i zašto je čovjek danas morfološki definiran upravo na način na koji je i možemo li svjedočiti i predvidjeti evoluciju naše vrste u budućnosti?

Biološko predavanje bit će dobra podloga za predavanje Igora Mikloušića s Instituta Ivo Pilar koji će pričati o razvoju svijesti i mozga sada već definiranog hominida. Kako je jedan organ postao svjestan sam sebe, svog postojanja i svog eventualnog kraja? Može li se principima evolucijske psihologije objasniti smisao života te kako nas kao vrstu određuje činjenica da smo svjesni svoje smrtnosti?

Na trećoj etapi putovanja od animalizma do intelektualizma vodit će nas Pavel Gregorić s Hrvatskih studija. Da bi se u mozgu slušatelja i promatrača dodatno podmazale neuronske veze i otvorili novi putovi razmišljanja potrebno je dodatno zaliti klicu filozofskog kritičkog razmišljanja. Kako je evolucija utjecala na razvoj našeg mišljenja, naših emocija, percepcije veze, ljubavi, seksualnosti i koncepta religije?

Sumirano:
percepcija društva na temu evolucije čovjeka
razvoj mozga i svijesti
povezanost biološke evolucije s evolucijskom psihologijom
filozofske ambicije razumnog hominida
aktualne teme s osvrtom na svakodnevne stvari i pojave

Organizatori:
Prirodoslovno – matematička udruga studenata PRIMUS
Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja